Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Tuesday, August 28, 2007

ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ

TURLU GUVECH
ПРОДУКТИ:
600 г обезкостено свинско месо,
1 чаена лъжичка смлян черен пипер,
l 1/2 кафени чашкa ( олио),
3 глави лук,
300 г картофи , 300 гр.тиквички,
1 голям или 2 пo-малки патладжана,
1/4 кг чушки, 1 двойна шепа бамя,
1 връзка магданоз, , сол
Нарязваме месото на еднакви парчета, които посоляваме, втриваме в тях черния пипер u варим с малко вода, докато течността се изпари. Тогава слагаме 1/2 кафеена чашка от мазнината и ги запържваме заедно с нарязания на тънки филийки лук. Задушаваме, докато месото омекне - тогава заедно с лука го прехвърляме в пръстен гювеч (или тавичка). където слагаме още: нарязаните на резенчета картофи, обелените и нарязани на тънки филийки тиквички, нарязаните на кубчета патладжани(предварително обелени , посолени и оставени за 1 час в наклонена тавичка), нарязаните на ивици чушки, бамята с орязани дръжки, 1/2 връзка нарязан на ситно магданоз и coл на вкус. Освен мазнината, в която сме задушили месото и лука наливаме още 1 кафеена чашка мазнина. Печем в умерена фурна, докато зеленчуците омекнат.

Sunday, August 26, 2007

AВОКАДО

Родното място на авокадото е Централна и Южна Америка. Кръщелници са били Ацтеките, давайки му името "ахуа'калт". За пръв път авокадото идва в Европа донесено от конкестадорите. Последните имат заслугата днес да го наричаме с познатото ни име. На много места из Южна Америка, обаче и до днес този плодо-зеленчук бива наричан "агуакат" или "алигаторова круша". Без съмнение причината се корени в цвета и формата на кората на този маслен плодо-зеленчук.
Авокадото е вечнозелено дърво от семейство Лаврови
В сърцевината на плода се намира характерната едро и кръгло семе, голямо колкото топче за пинг-понг. Семето се оставя за два-три дни да се просуши, след което се засажда в почва. Добре е почвата да не го покрива изцяло, за да не загние. След две-три седмици се показва първото нежно стръкче, което расте бързо и за няколко месеца от него се развива малко растение. Отначало авокадото е неугледно – с право стъбло и няколко едри листа, но с течение на годините се превръща в разкошен стаен храст.





Saturday, August 25, 2007

РОДОВА СРЕЩА




вкусни бутер банички със сирене поръсени с пудра захар


СНИМКА ЗА СПОМЕН


РОДОВА СРЕЩА


ИМАМБАЯЛДЪ


IMAM BAJALDI

Прави се от малки патладжани. Режат се на две средната част се

издълбава и получените ладийки се изпържват.

Издълбаната част се реже на ситно, добавя се 1 глава лук,5 скилидки чесън,магданоз, настърган домат сол на вкус, 300 гр. сирене

и всичко това се запържва. Ладийките се нареждат в тава и се пълнят

с запържената смес.Отгоре може да се поръсят със сусам и да се сложипарче домат.Пече се. Получава се ястие със страхотен вкус.

Добър апетит!

Имамбаялдъ е постно ядене, типично за балканската, и по-специално турската кухня. Представлява пълнени патладжани с домати, моркови, лук и чесън. За подправки се използват целина, магданоз, лимон, дафинов лист. Пече се на фурна, но се консумира студено.
Името на ястието означава на турски „имамът припадна“. Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.





САЛАТА ОТ ЗЕЛЕ


САЛАТА ''ТОСКА''
домати,краставици,лук,сварено яйце, парченца кашкавал
брускети Марети,отгоре полят със сос от майонеза и чесън.