Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Tuesday, October 30, 2007

КЕКС С КАНЕЛА




.
Кекса не само изглежда добре но е и много вкусен. С него ще почерпя наистина, ( не виртуално) моите бивши колеги.
Да- всяко начало си има и край. Малко по неприятен повод се случи ама от днес съм във ваканция. .... Пожелавам си късмет и дано следващият път се случи така, че добрата подготовка да срещне и добрата случайност...
Някой някога е казал:
Работи, сякаш не се нуждаеш от пари.
Обичай, сякаш никой никога не те е наранявал.
Танцувай, сякаш никой не те гледа.
Пей, сякаш никой не те слуша.
Живей, сякаш на земята е рай.

Sunday, October 28, 2007

ИЗБОРИ

Отмина и денят за размисъл и все още се питаме "за кого да гласуваме"?
Нямам предвид нито партия нито конкретна личност и все пак нека този за когото ще гласуваме да бъде християнин. Всъщност всички кандидати са готови да станат такива стига да ги изберат. Та как да разберем кой е наистина християнин?!
Нека този за когото гласуваме да бъде морален но не така, че да тича след всяка политическа сила срещу която се е борил преди и която в момента му предлага място в държавния или местен парламент, и да сменя убежденията си само и само да се задържи на власт.
И как да разберем кой е наистина морален?!
Нека този за когото гласуваме да изпитва любов към ближния, а не към парите. Защото парите успяват да купят много верни християни така е било и така е и днес, парите не са променили своята сила и сякаш са още по силни и по желани.
Май няма такъв човек за когото да гласуваме с доверие.
Но все пак от нас зависи вярата да бъде не лицемерна, да се раждат и изграждат такива хора, да има свобода на човешкия избор, да има културни политици , които да бранят истината.
Нека бъдем активни не само по време на избори защото когато дойдат избори да има кого да изберем.

Friday, October 26, 2007

ВРЕМЕ Е ЗА ПАРТИ IT"S PARTY TIME
















ДИМИТРОВДЕН

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ! МНОГО ЗДРАВЕ, ЛЮБОВ, КЪСМЕТ, А НА ТЕЗИ КОИТО СА ЛЮБИТЕЛИ НА ТОЗИ И ПОДОБНИ САЙТОВЕ МНОГО КУЛИНАРНИ ПОДВИЗИ !!!

През октомври има един голям празник, който е дал и името на месеца, наречен някога Димитровски. Разбира се става дума за Димитровден. Черковният празник е в чест на Светия великомъченик Димитър.В народната традиция Димитровден се смята за начало на зимния период в годишния календарен цикъл. Свети Димитър е покровител на зимата, студа и снега.

Трапезата за Димитровден е богата с много месо. Задължителните ястия, които трябва да присъстват на празника, са: курбан от овче месо, яхния от петел и пита с ябълки.


ВИНЕН КЕБАП


Винения кебап го готвя почти като тас кебапа. Не съм привърженичка на това да се слага вино в ястието според мен променя вкуса и на мен специално не ми допада.Предпочитам виното да искри в чаша и да погасявам хапките с него. Харесвам вина с по сладък вкус. Но за това ще пиша някой друг път. Та да се върна към кебапа.Използвах свинско месо нарязано на хапки, добавих му вода и оставих да ври .Отпених го и малко преди да изври водата добавих масло + малко зехтин ,1 глава лук наситнена .1 морков на парченца, пиперка червена, малко броколи, доматено пюре, 1 настърган домат, черен пипер. Оставих малко да поври до омекване на зеленчуците,добавих малко вода в която бях разтворила един зеленчуков бульон и към 100 мл вино. Месото беше готово и оставих да покъкри още малко до сваряване и зеленчуците. Друга нещо , което не харесвам това е бахара или го ползвам толкова оскъдно , че не се чувства. Та за подправка във въпросното ястие използвах кимион (използвам го и в тас кебапа) сипах щедро смлян кимеон.И не запичам това ястие.Толкова за него Стана вкусно почерпете се виртуално.
За гарнитура направих пюре като сварих близо килограм картофи( те бяха толкова но изрязах част от тях защото не ми харесаха).Остана малко от бульона на картофите и след като ги смачках го смесих(бульона) с топло пр. мляко и добавих към картофите + големичко парче масло, черен пипер , сол. Повря малко на огъня,като го бърках непрекъснато. Стана гладко и вкусно.

Wednesday, October 24, 2007

ТОРТИЛА TORTILLA









Не знам това ястие колко е испанско ,поне така се води в кулинарните сайтове, но това е и едно ястие от кухнята на моята майка. В детството ни
тя го правеше често и ние малките капризчета го обичахме много.
Години по късно пренесах кухнята на майка ми в моя дом ( и се гордея с това, че наследих от нейните умения)
Аз също готвя това ястие и си го обичаме пак толкова много.
Запържих картофите и малко преди да са савсем готови ги прехвърлих в тава, в която бях разтопила масло+ олио.Смесих картофите с 1 глава лук на шайби( може да се добави и друг зеленчук: пиперка, броколи....)оставих малко колкото да омекне лука и сипах отгоре 4 разбити яйца. В яйцата добавих малко вода , за да станат по пухкави. Добавих сол, черен пипер. Като се запече едната страна похлупих тигана с малко по голям от него капак и обърнах, за да се запече и от другата страна. Накрая настъргах отгоре кашкавал. Както винаги стана вкусно(много обичам картофи) и се изкуших за още едно парченце.
Това е за новата стара рецепта и много им здраве на испанците...

Monday, October 22, 2007

МУСАКА С КАРТОФИ MOUSAKAS








Има различми начини за приготвяне на мусака и освен това тя се произнася на доста езици по един и същи начин. В моето семейство предпочитаме мусакатa с картофи в по зимния период, а посестримата и мусака с тиквички през лятото.
В случая мусаката е с картофи
на 1/2 кг кайма(понеже е смес , готова запържвам я изсипвам отделилата се мазнина , добавям масло, маргарин ) и продължавам да запържвам
добаям морков наситнен, парченца пиперка, глава наситнен лук, няколко скилидки чесън, чубрица, малко лют пипер, доматено пюре и картофи на кубчета. Добавям Пикантина ,вода и да поврат до омекване на картофите.
След което ги сипвам в друг съд да е подходящ за печене на фурна.
След като се запече добре, сипвам отгоре заливката.
за заливката:
1/2 кофичка кисело млеко, 3 яйца
Разбиват се добре, разсипват се върху мусаката да покрият добре всичко и се пече до зачервяване.
За украса или доовкусяване отгоре оставям на фантазия. Този път наредих парченца маслини и помежду посипах сусам.
Докато напиша всичко това( на следващия ден) от горката мусака няма и помен.Мили мои радвам се на добрият ви апетит.

Der musakas ist ein typisches Auflaufgericht der bulgarischen, grehischen Kuhen.Klassische Mousakas enthalt eine Schicht aus Hackfleisch, das mit Zwiebeln, Knoblauch und Tomaten Puree,Morhrrube,Salz, Petersilie.
3 Eier,und yoghurt gut ruhren und uber das Gericht verteilen. Backen, bis es goldbraun wird.Ich koche haufig Mousakas mit Zucchini und Hackfleisch

Saturday, October 20, 2007

ЩРУДЕЛ "РАКОЦИ"



Натъкнах се на тази рецепта ето от тук.
Десертът не е за подминаване. Това е един фин сладкиш. Докато
търсех повече информация за него се натъкнах и на други вариации на този сладкиш. Може би е вид чийзкейк или нещо подобно .Спазих рецептата като използвах кори "Белла". Стафидите ги накиснах в уиски и за аромат добавих настъргани портокалови кори.Нарязах го преди да запека втората половина от кори защото сметнах , че после ще се начупят при нарязване.Еми това е .. вкусно е различно от щрудел с ябълки или други плодове.Но е убийствено калорично
Да ви е сладко!

ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С ОРИЗ


Търсех не големи но широки пиперки. Оказаха се с тънка ципа и много сладки. Така е , през есента всички плодове и зеленчуци са най вкусни.
За плънката използвах 1 1/2 ориз Балдо, 1 голяма глава наситнена лук,малко гъби предварително бланширани,гьозъм,черен пипер, сол, морков, на върха на лъжичката канела. Всичко това се запържва в мазнина докато
ориза стане като стъклен и се пълнят пиперките.Добавя се вода на 1 чаша ориз 1 ч и 1/2 вода. Ври докато ориза почти поеме водата и да остане на мазнина.Нарязах 4 резана лимон на малки парченца и ги сложих при пиперките да поемат от киселината на лимона .Стана вкусно с пикантен привкус и взе че свърши доста бързо.

Thursday, October 18, 2007

ЕСЕННА РАПСОДИЯ







Дано да зърнете тук и катеричката














Винаги съм обичала есента с нейните оранжево-кафяво-жълто червени багри . Есенни цветове, цветове от дъгата, от слънцето без което не можем, без което няма живот. Късна есен – разнолика, волна и сърдита на моменти. Есента, която оцветява, но която и съблича прекрасната премяна от клоните на дърветата, за да ги подготви за зимен сън. Разголването не е толкова красиво, но и в него също има нещо емблематично. Разголването – символ на откровеността, когато заставаме без маска, без лъжа пред този, който не ни е безразличен... Есента те сюрпризира на всяка крачка. Я някоя гъбка, ще изникне пред погледа ти, подаваща се съвсем неочаквано от високи полуизсъхнали треви и сухите листа, я някоя слънчева полянка ще те приюти на припек в слънчевия ден..Така обичам есента!

Есента, в която се крие толкова красота и очарование, именно с багрите и цветността, която внася в живота ни.






Така обичам есента!

Вървя под жълтите дървета

ръцете ми берат цвтя,

ушите ми берат щурчета

Дора Габе


ДА СЪМ СЛЪНЧЕВО МОМИЧЕ





В дланите ми каца слънцето червено -

добро и светло, като гълъб ален,

то сгушва се усмихнато във мене

и пулсът ми запява в миг запален.


Аз искам слънце цял живот да имам

и дланите ми винаги да парят;

да нося дъх на слънце негасимо

и буйно да горя, да не догарям.





Петя Дубарова.

Wednesday, October 17, 2007

НЬОКИ



Рових се доста в Нета, за да открия рецептата която да ми допадне .Повечето бяха със закупени от магазина и естествено имаха търговски вид. Понеже не намерих в магазина готови реших да се пробвам.Сварих 500 гр. картофи(с голямо притеснение да не се разтягат като дъвка както стана като правих пюре)
Смачках ги на пюре , добавих 1 жълтък, сол, черен пипер, настъргано сирене Пармезан и брашно около
200 гр.(действах малко на око ) да се получи тесто което да се точи но и толкова че да преобладава вкуса на картофите, а не да натъртва на брашно. Една топка от сместа се овалва между ръцете да се получи масур, поставя се върху набрашнена повърхност и се реже на парчета около 2, 3 см. Натиска се с вилицата да се получи особената форма(според мен при варенето тя се загубва).В тенджера с вряща подсолена вода се пускат ньоките Варят се около 2 мин и като изплуват на повърхноста се вадят и се оставят в гевгир да се отцедят. За продължение има 2 варианта ;да се запекат във фурна или да се запържат . Аз избрах втория(поради нетърпението на чакащите ) та ги запържих в мазнина в която добавих и парче масло. Позапържих ги повече както се вижда.И взеха , че се харесаха на всички. Настъргах отгоре кашкавал. Сервирах ги с доматен сос рецептата на който съм описала тук
Аз лично хапнах моята порция с подлучено кисело мляко.Какво пък, вкусове разни.... опитайте и да ви е сладко!

Tuesday, October 16, 2007

БОБ ЯХНИЯ



ЗЕЛЕНА САЛАТА С КРАСТАВИЦИ

в средата украсата е моят първи(недотам сполучлив) опит

за карвинг


DRIED BEANS

The beans boiled as the water change several time.
Add to dish onion(very small piecea), garlic,cooking oil,
carrot,tomato pulp,salt,pepper,parsley.
It's typically bulgarian dish
рецептата на боб яхния съм я пометила тук


БОБ ЯХНИЯ




КОЛБАСИТЕ БЕЗ КОИТО НЕ ВЪРВИ ПОСТНОТО ЯДЕНЕ

Sunday, October 14, 2007

СВИНСКИ ФЛЕЙКИ С ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ И ШОПСКА САЛАТА

Голата или не дотам гола истина за картофа


ФЛЕЙКИ С ГЪБИ
Флейките бяха предварително овкуени със сол, чер пипер, лимонов сок

Наредих ги в гювече като помежду сложих парчета топено сирене. Отгоре

нарязах 2 глави лук на шайби и гъби, парченца масло и разтворих едно кубче бульон. Всичко това се запече до готовност,т.е. месото се"топеше"

РОЗИЧКИ ОТ ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ

Картофите във всякакъв вид са любима храна на моето семейство.

Даже не съм се замисляла, как би изглеждал съвременния свят без тях

Испанците първоначално смятали растението за вид трюфел, и го нарекли ''Тартуфо'' - откъдето идва и нашето наименование. Англиското potato пък идва от ацтекското име на картофите - "Потатл".
Според Ницше, култура, основаваща се на консумацията на ориз, е предопределена да се пристратсява към опиум, докато такава на картофи ще има слабост към алкохолизма.
През 1995 г. картофите стават първият зеленчук, отгледан в космоса при съвместен проект на НАСА и университета в Уисконсин.
Картофеният чипс е изобретен през 1853 г. в Саратога Спрингс, Ню Йорк, от американецът с индиански произход Джордж Кръм.
Един средно голям картоф съдържа половината от дневно необходимото количество витамин С за възрастен човек.

Повечето закупени от магазини и големи производители картофи, са пръскани със химикали, за да не покълват, така че не са най-добрият избор нито за посевни картофи нито за хранене.Поне аз от доста време не мога да намеря на пазара от родните картофи с вкус на картофи...

Иначе пазара е пълен с '' ньоки-мьоки, пармеджано, дьо.., а ла.." бала..Нече съм против тях но

докато цивилизацията еволюира, България пази традициите да живе в родово-общинния строй известен днес като шуробаджанащина. И направиха така, че да заменим родните картофи, домати с внос, да мечтаем за жизнения стандарт на румънците, да завиждаме на албанците.!!!

ЗАЩО в България няма пари за нищо?

ЗАЩО минималната заплата в Европейска България в момента е 80 евро и на какво основание правителството се хвали то да стане догодина 90?

ЗАЩО няма лекарства за онкоболните?

ЗАЩО здравеопазването и образованието не са приоритетни области, а хазартът е такъв?

ЗАЩО се озовеме без работа година преди пенсията си - квалифицирани, но непотребни, понеже не сме млади, но не и дотам стари, та животът да е приключил вече...ЗАЩО ако сме млади, и сме на работа, сме без договори и сме зависещи единствено от капризите на работодателите....

ЗАЩО рокера Станишев не отговори на въпроса на синдикалния лидер Тренчев как Сърбия след опустошителна война и разрушена инфраструктура в момента има по добри икономически и социални показатели.

Много ЗАЩО и къде се отплеснах от картофите... та до наболелите ни теми...
ШОПСКА САЛАТА







Този блог е плод на меракът ми за готвене и на моята фантазията на мен славното “гурме”. Често чета готварски книги , готвя със замах, обичам да се храня не по много но да е вкусно и да храня другите и не ме е страх да опитвам нови и екзотични манджи.Затова публикувам тук снимки и рецепти за сполучливи (или не дотам) кулинарни творения. Какво пък, понякога и грешките са вкусни.
И много се надявам да съм ви от полза.