Бутер банички
Неделя е време за кулинарни фантазии.Прелиствам отново старите тетрадки. Тези банички ги помня още от моето детство..правеше ги моята леля и рецептата е кръстена на нея... Правех ги и по късно когато все още нямаше на пазара бутер тесто . Уханието им изпълваше кухнята и свършваха толкова бързо...
Необходими продукти
1/2 брашно
прави се кладенче и се слагат средата
1к.л.сол
1к.л.оцет
1ч.ч. вода
1к.л.олио
250гр маргарин
Меси се тесто и се разделя на две топки. Едната топка се точи на лист слага се половината от маргарина згъва се като плик и се слага в хладилника. Повтаря се същото с втората топка тесто.Процедурата се повтаря: взима се първата топка тесто и пак се точи на лист пак се сгъва и се прибира в хладилника това се повтаря 3 пъти.Да престоят в хладилника към 15 мин.
Накрая едната топка тесто се разточвана правоъгълен лист, реже се на ленти и после на малки квадратчета и във всяко квадратче се слага обезсолено бяло сирене смесено със 2 яйца и пакетче Ким. Пече се на силна фурна след което се поръсват с пудра захар премесена с ванилия.
За мен освен че са много вкусни тези банички ми навяват и много спомени за един много достоен човек, за една перфектна домакиня каквато беше моята леля...
Опитайте и да Ви е сладко !!!
кремотартар или1с. л. лимонов сок
за аромат(слага се по желание)ванилия, настъргани портокалови корички, счукани на прах
зрънца от истинска дъвка. Преценете сами!!!
Вода се завира и се добавя захарта.Ври докато остане на половина добавя се кремотартара или лимоновия сок. С лъжичка се взима малко от врящата течност и се пуска в чаша с вода . Овалва се с пръсти да стане на топче.Добавя се ароматат по желание. Отдръпва се от огъня и се оставя сместа малко да изстине.Започва да се бърка все в една посока с дървена лъжица. Започва постепенно да побелява. Прехвърля се в буркан като се гребва с лъжица, намокря с ръката с вода и се притиска добре в буркана. Така докато се прехвърли цялото сладко.Аз лично съм го правила и с ванилия и с настъгани портокалови корички и с дъвка на прах като предпочитам вкуса на първите два аромата.
Сервира се в чаша със студена вода.
Да Ви е сладко!!!!
НЕГЪРЧЕ
250 гр. маргарин(може пакет масло + малко олио)
3 яйца
1 1/2 захар
1/2 ч. пр. мляко
4 с.л.какао
1 1/2 брашно (пресято)
1 бакпулвер
Приготовление:
Маргарина се разтопява и към него се добавя захарта. какаото се смесва с пр. мляко и се добавя към маргарина. Отдръпва се от огъня и се охлажда. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци и се разбиват добре. Жълтъците се добавят към сместа и . Отделя се една чаша от нея и се използва за заливка.
Към останалата смес се добавят брашното,канела, бакпулвера и белтъците разбити на сняг. Разбъркава се добре и се изпича.
Поставя се в подходяща чиния и отгоре се полива от отделения разтвор.
По желание в тестото могат да се добавят орехи, сухи плодове ....
Получава се много ароматен сладкиш. Добре е да отделите повече от заливката защото част от нея се попива от тестото
Много е вкусно уверявам Ви...
Отворих отдавна забравените стари тефтери.Листите са попрегънати тук таме зацапани или поизтрити. Всяка рецепта е свързана с някакъв спомен или конкретен човек.С всяка рецепта, която ще поместя тук ще изкажа моята почит и уважение към всички които са ми дали много от своите знания и обич...
1 comment:
Браво, това ми е любимият сладкиш ! Много вкусно .Рецептите от старите тефтери винаги се оказват най-вкусни
Поздравления за увлекателното представяне на "Негърче"-то .
Post a Comment