Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Sunday, January 3, 2010

ПИТКА "СЛЪНЧОГЛЕД"




Натрупаната през време на Коледните и Новогодишни празници еуфория излетя с мехурчетата от шампанското и блестящите светлини на празничните вечери. Сладкото опиянение отстъпи място на следпразнично униние. И ако преди няколко дни светът ни се виждаше цветен сега споменът от преяждането е повече от болезнен . Независимо от "тежките дни" реших да не отлагам правенето на тази питка.Идеята за нея открих тук
Направо се влюбих в начина на нейното оформяне.
Продукти:
700 гр. брашно
250 гр. масло
1/2 ч. чаша прясно мляко
2 яйца
2с.л.пудра захар
1/2с.л. сол
Маслото се омесва с част от брашното поставя се в хладлник.Останалото брашно се смесва с млякото,яйцата,сол, пудра захар.Получава се меко тесто, поръсва се с брашно и се оставя да почине 15 мин на хладно.След това се разточва на квадрат в средата се слага парчето от хладилника завива се от всички страни и се разточва.Прегъва се да се получи малък квадрат и се оставя да престои 15 мин. в хладилник.Процедурата се повтаря 3 пъти.Тестото се разделя на 3 части като двете са еднакви, а третата е по малка.Колко да бъде голяма питката решава всеки сам в зависимост от това за колко души се приготвя и колко е голям съда в който ще се пече.
Първата част от тестото се разточва в кръг. поставя се в намаслена тава или покрита с хартия за печене. В средата се прави разрез на кръст и после по диагонал, така че да се получат 8 листа на слънчогледа. Разреза е от средата до 2 см от края на листа тесто. Отрязаните листи се обръщат назад. Втората част тесто се разточва в малко по малък кръг, реже се в средната част по същия начин . Листите се обръщат върху първият кръг тесто така, че да застанат между два листа. Разточва се най малката част тесто и се поставя в средата. Посипва се с маково семе , а върху листата на слънчогледа посипах риган.Оргиналната рецепта е със сусам.
Съжалявам, че не мога да поместя всчки снимки стъпка по стъпка поради не доброто им качество.Получи се много пухкава питка. По желание може да сложите в тестото и извара, сирене.
Добър Апетит!

9 comments:

Dimitrana S. said...

Siran, много е красива питката!

Надявам се да допълниш и рецептата за нея. Страшно апетитна е!

пп. Ще ми се да те питам: снимката в заглавието на блога - нощен Пловдив - прилича на снимка от тематична форо-сесия на пловдивския форограф Н. Сираков.. ?

Поздрав и :-)

siran said...

Привет Дими,
благодаря за похвалата :))Смятах да не публикувам питката поради това , че снимките станаха с лошо качество.Оставям всичко и добавям страницата на сайта от където се вдъхнових само за теб, защото прояви интерес. От там може да се разбере стъпка по стъпка как точно се прави..
Относно снимката на Пловдив попадна ми от Нета http://4coolpics.com/gallery_photo/79/223594.html
Пловдив е моят роден град, израснала съм в стария Пловдив и всичко свързано с него ми е много, много скъпо. Затова държа така упорито тази снимка :))
поздрави от мен Сиран

Temenuzhka Petrova said...

Здравей, Сиран!Благодаря ти за хубавите думи, радвам се,че ти харесват моите творби!Разгледах блога ти и искам да ти кажа,че също съм впечатлена от твоите умения да приготвяш такива вкусни ястия!Поздрави от мен!Теменужка!

Unknown said...

WOWWWW...

di_ani said...

Хубава пита и хубав блог-
поздрав, Диана

siran said...

Благодаря Диана,
всяка оценка дадена от Вас ми е много ценна защото за мен всички сте истински вълшебници
поздрави Сиран

di_ani said...

И аз ти благодаря,
Сиран!
Поздрав и награди за теб /при мен/, Диана

Unknown said...

Delam canim sevgiler

Unknown said...

Canim senin blogunda tariflerinde harika ben arasi ra zaman buldukca senin bu güzel blogunu ziyaret ediyorum sevgiler canim öptüm.