
Тази пастърма е правена от свинско месо. По добрият и вариант е от телешко месо. месото се посолява затиска се с тежест и се оставя няколко дни да поеме от солта. Подправката се казва "чимен'' .Тя е във вид на прах, накисва се от вечерта във вода.На следващият ден излишната вода се изсипва добавят се 2 с. л. червен пипер, сол на вкус и 5,6 скилидки счукан чесън. С получената каша се намазва месото . Престоява няколко дни да поеме от аромата на подправката след което се закача на проветриво место , за да изсъхне(или в хладилника като често се обръща, за да изсъхне добре от всяка страна. Получава се превъзходно мезе. Добър апетит!!!
Унас подправката чимен не е много известна.не е сминдух, но като растение е много близо до него.Чименът няма синоним и не може да бъде заместен от друга подправка.От твърде много години нищо не е изместило тази подправка от смесите за кайзероване.У нас българските арменци много ползват тази подправка, турци и гърци, също по арабския свят е твърде изестна и употребявана.
3 comments:
Много добра рецепта!
Пробвал съм я и става чудесно именно със свинско месце!!!
Чимена е незаменима подправка!!!
Всъщност тя е точно сминдух но се прави от самите семена на това растение!
свинската пастарма изглежда невероятно.може ли подробно рецептата.благодаря.
Супер изглежда, моля само уточнете количеството на чимена, защото чета че аромата и е много силен.
Post a Comment