вкусни бутер банички със сирене поръсени с пудра захар
СНИМКА ЗА СПОМЕН
РОДОВА СРЕЩА
ИМАМБАЯЛДЪ
ИМАМБАЯЛДЪ
Прави се от малки патладжани. Режат се на две средната част се
издълбава и получените ладийки се изпържват.
Издълбаната част се реже на ситно, добавя се 1 глава лук,5 скилидки чесън,магданоз, настърган домат сол на вкус, 300 гр. сирене
и всичко това се запържва. Ладийките се нареждат в тава и се пълнят
с запържената смес.Отгоре може да се поръсят със сусам и да се сложипарче домат.Пече се. Получава се ястие със страхотен вкус.
Добър апетит!
Имамбаялдъ е постно ядене, типично за балканската, и по-специално турската кухня. Представлява пълнени патладжани с домати, моркови, лук и чесън. За подправки се използват целина, магданоз, лимон, дафинов лист. Пече се на фурна, но се консумира студено.
Името на ястието означава на турски „имамът припадна“. Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.
Името на ястието означава на турски „имамът припадна“. Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.
No comments:
Post a Comment