Родното място на авокадото е Централна и Южна Америка. Кръщелници са били Ацтеките, давайки му името "ахуа'калт". За пръв път авокадото идва в Европа донесено от конкестадорите. Последните имат заслугата днес да го наричаме с познатото ни име. На много места из Южна Америка, обаче и до днес този плодо-зеленчук бива наричан "агуакат" или "алигаторова круша". Без съмнение причината се корени в цвета и формата на кората на този маслен плодо-зеленчук.
Авокадото е вечнозелено дърво от семейство Лаврови
В сърцевината на плода се намира характерната едро и кръгло семе, голямо колкото топче за пинг-понг. Семето се оставя за два-три дни да се просуши, след което се засажда в почва. Добре е почвата да не го покрива изцяло, за да не загние. След две-три седмици се показва първото нежно стръкче, което расте бързо и за няколко месеца от него се развива малко растение. Отначало авокадото е неугледно – с право стъбло и няколко едри листа, но с течение на годините се превръща в разкошен стаен храст.
Авокадото е вечнозелено дърво от семейство Лаврови
В сърцевината на плода се намира характерната едро и кръгло семе, голямо колкото топче за пинг-понг. Семето се оставя за два-три дни да се просуши, след което се засажда в почва. Добре е почвата да не го покрива изцяло, за да не загние. След две-три седмици се показва първото нежно стръкче, което расте бързо и за няколко месеца от него се развива малко растение. Отначало авокадото е неугледно – с право стъбло и няколко едри листа, но с течение на годините се превръща в разкошен стаен храст.
No comments:
Post a Comment