Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Sunday, October 25, 2009

ТИРАМИСУ
История, митове , легенди.....

Тирамису - италиански десерт от бишкоти, напоени с кафе, намазани с крем от сирене "Маскарпоне" и поръсен с горчиво какао. Това е най-общото определение на сладкиша.Според една от най-разпространените легенди, този десерт за пръв път е бил приготвен в Сиена (Италия) в чест на гостуването на тосканския херцог Косимо Медичи ІІІ. Сладкишът толкова много се усладил на височайшата особа, че бил наречен "Супата на херцога"Десертът станал много популярен (най-вече заради името си, което означава "изправи ме, вдигни ме на крака") и много бързо заема място в менюто на останалите заведения най-напред в града, а после и в цяла Италия .

Продукти:

1 кутия сирене Маскарпоне

250гр течна сметана (сладкарска)

8с. л. захар

4 яйца разделени на жълтъци и белтъци

коняк

бишкоти Савоярди 1 1/2 пакет

чаша силно еспресо кафе Лаваца

какао за поръсване

Жълтците се разбиват със захар до увдвояване на обема. Добавя се коняка(добавих Метакса)Вари се няколко минути на водна баня като внимавате да не заври. Разбъркава се добре сиренето Маскарпоне и към него се добавя яйчената смес, бърка се. Разбива се и сметаната и се добавя към Маскарпонето разбърква се добре.

Бишкотите се потапят в горчивото кафе и се редят в тавичка плътно едно до друго. Отгоре се покриват с част от крема. Отгоре се подреждат вторият ред бишкоти и се завършва с крема. Поръсва се с горчиво какао и престоява на хладно поне 12 часа. За украса използвах сварени филирани бадеми. Попрекалих малко с Метаксата и стана малко"drunk Tiramisu" :))

Тирамису става истинско когато не се реже с нож, а се сервира кто се гребва с лъжица.

Е това са моите неделни приготовления..Надявам се на тези, които посещават моя блог да е интересно и вкусно..

Добър апетит!!!

No comments: