Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Friday, October 31, 2008

HAPPY HALLOWEEN......


Празникът Хелуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин. В навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си. След това разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който според техните вярвания принасяли жертви – плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз и общение със задгробния живот.
Макар че празникът има и християнски корени, днес те са безвъзвратно загубени. Около 800 г. сл. Хр. християнството става господстваща религия там, където по-рано друидите правели своите обреди. През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Всички светии, т. е. ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно.
На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas, или All Hallows. Но хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона. В средновековния английски език наричали празника All Hallows' Eve или съкратено Halloween.

ТАЛЯТЕЛИ С КАЙМА


1/2 кг кайма смес
1/2 кг домати – пресни или от буркан
Глава лук1 скилидка чесън
Морковче,червена пиперка
1 ч.ч. бяло вино
Сол, черен пипер на вкус, риган
Пастата се вари в посолена вода+ няколко капки зетин.Пастите никога не трябва да се варят до степен на пълна готовност.АЛ ДЕНТЕ Това е италиански израз и се отнася предимно за готвене на макарони и тестени изделия.След варенето талятелие се преместват се в цетка , изплакват с със студена вода. В тенджера се загрява зехтин и се добавя пастата. Обръща се няколко пъти да поеме добре от мазнината.В каймата не седобавя мазнина даже отцеждам отдеилата се при пържене.
Сервира се в дълбока чиния като върху талятелите се сипва от сместа. Добавят се настърган кашкавал или пармезан. Може по желание да се чукне едно яйце и да се запече леко във фурната.
Чашата охладено " Шардоне " е задължителна.
Добър апетит!!

Tuesday, October 21, 2008

ЯПОНСКА ЧАЕНА ГРАДИНА JAPANESE TEA GARDEN













































****************************
За японците градината е микрокосмосът на света. Тяхната впечатляваща градинска традиция води началото си от древните философии и религии и перфектно изразява ориенталския афинитет към природата. Тези типични градини с тяхната могъща духовна сила са вдъхновявали паркоустроителите по целия свят. В японските градини има разбиране, че градината и създадените ландшафти освен естетическото си въздействие имат и друго предназначение. През вековете японците смятали, че религията е тясно свързана с изкуствата, едно от които е Garden design.
Най-древните градини в Япония са от периода 593-710 г. Основа за създаването им се счита 794 г., когато японската столица от Наро е преместена в Киото. Японските градини се характеризират с изящните детайли.
***********************
Съществените елементи в една японска градина.камъните. Майсторите и теоретиците на градинско-парковото изкуство са разграничавали камъните: езерни и речни, разделящи поток, камъни-пътечки, лежащи камъни. Те са почитани от древни времена. Японците винаги са отдавали важно значение на камъните и разположението им градината.
Водата е друг основен елемент в японската природа. В планините има много езерца, водопади, потоци, а в равнините широко разливащи се реки. Като островитяни японците отдават голяма почит на океана. В чайната градина водата винаги служи за миене и пречистване.
*************************
Суха вода – има няколко причини, за да се предпочита изкуствената вода. Първо, философски погледнато, сухата река е абстрактно идеализирана в дзен културата, второ, истинската река е по-трудна за овладяване и използването й е по-скъпо. Комбинацията от двете води е често срещана. За създаването на сухи реки се използват чакъл, речни камъни или пясък. Ивиците от пясък и чакъл са еквивалент на пространствата, толкова важни за създаването на градината, а именно мистериозните елементи са тези, които позволяват на мисълта да странства
****************************
Мостове – придават чувство на стабилност в градината. Използват се и като акцент или фокус в композиционното решение на парковата площ и дават различни гледни точки. Философското значение на тези елементи е преминаването от едно абстрактно пространство към друго.
************************
Oсновните видове градини са четири и идват от формите на стила – скална градина, водна градина, градина на литераторите и градина на чая.Интерес предизвиква чайната градина - с ограничени размери и задължителен елемент навес или павилион за чаената церемония, изграждат се още кладенец, каменен басейн и фенер. Основното предназначение на тази градина е да предразполага за съсредоточаване и самовглъбяване.
***********************
Декоративните растения, които използват японските паркоустроители, са иглолистни дървета, цъфтящи дървета – декоративни вишни и череши, заради ефекта им по време на пролетния цъфтеж, клек и др. Цветята се използват ограничено в градините.
*********************
Начинът на живот и въвеждането на будизма са научили японците да обичат простотата на формите, което непосредствено е въздействало върху устройството на градинско-парковото изкуство в Япония. По традиция паркоустроителят прави дизайна на своето място така, че то да бъде балансирано с всичко, което го заобикаля. За да се постигне това, се използва една древна техника, наричана шакей или “пейзаж на заем”.
**************************
Ако в близост има хълмове или в далечината се виждат планини, японецът ги включва в изгледа, ако има вода, той изгражда малка каскада, поточе или езерца. Подрежда камъни, прокарва вади, издига умалени хълмчета. Целта на всичко това е една – градината да бъде място за размисъл, наслада, успокоение и достигане на хармония на душата със заобикалящото я.
********************
източник:тук

Monday, October 20, 2008

МИШ-МАШ В КАМБИ


Нарязаната глава лук се задушава в зехтин на тих огън под капак. Чушките, морковите, чесън на дребни парчета, се добавят към лука и пак се захлупва тенджерата или тигана. Нарязаните на кубчета домати се добавят към лука и чушките. По желание може да се добави и мако лют пипер. След като сместта кипне, се добавят гъби нарязани на ивици и сместа се задушава на тих огън 10-ина минути. Добавя се смачканото с вилица сирене и се чукват яйцата. Оставят се да се стегнат на тих огън. Ръси се с магданоз. Не знам дали рецептата е класическа или не, но се получава много вкусно нещо!
За по голям ефект сервирах ястието в почистени и разрязани на две много сладки камби.
На всички, които харесват това ястие добър апетит!

Tuesday, October 14, 2008

ТОРТА С КИСЕЛО МЛЯКО И МЮСЛИ




Всеки ще се съгласи, че неделята е ден, който предразполага към ленивост и глезотии. Всякакви рецепти ми се въртят из главата - ще приготвя това, и онова дето все не ми остава време за него. Но трябва да има и за кого да готвиш.
Мотивацията е голяма работа.
Ето една рецепта, достатъчно лесна като за ленива неделя, но и достатъчно вкусна .Всъщност
Рецептата за тази торта я взех от ''Гответе с мен". Какви произведения на изкуството излизат под златните ръце на тези способни българки.
В общи линии спазих рецептата но и импровизирах с продуктите.
Използвах 2 пакетчета бисквити ''Petit beurre", 3 кофички кисело мляко "На баба", пудра захар, пакет мюсли със сушни плодове, орехи,стафиди ,настъргана ябълка, канела и каквото още се сетите или имате под ръка.
В йенско плато наредих плътно ред бисквити покрих ги с киело мляко , поръсих обилно пудра захар и покрих с мюсли. Продължих с настъргани на люспи ябълка , поръсих я с канела, стафиди. Продължава се с ред бисквити, кисело мляко,мюсли. Кутия лимонови резанки нарязах на ивици, поръсих малко кокосови стърготини. Една вечер в хладилника и е готова .Става наистина много лека и вкусна торта



ДОБЪР АПЕТИТ ОТ МЕН!!

Monday, October 6, 2008

ЯСТИЕ С КАЙМА






Ястието е приготвено потрадиционно изпълнение, но ако се направи с мерак, ще си оближете пръстите.
Продукти: 500 кг кайма ,3яйца,1,50 гр. гъби0,2 моркова,кисели краставички,1 глава лук1,1 ч. лъжица чесън на прах,1 настърган на ситно картоф,сол, пипер,кимеон и други подправки .

Начин на приготвяне: Сварете 2 от яйцата твърдо .Нарежете гъбите наситно и ги задушете в масло и добавете соли черен пипер. Настържете с ренде възможно най-ситно картофа. Размесете добре каймата с всички продукти.Полученото месно тесто разстелете в тавата. Сложете в него двете обелени яйца, киселите краставички,гъбите и завийте краищата, като покриете продуктите и оформете купол. Посипете с галета, с разтопено масло, добавете малко вода и печете.След като се стегне каймата набодете с вилица на няколко места да потече от соса. Намажете с белтък и покрийте отгоре с кашкавал.
Ястието е гарнирано с гъбен сос сгъстен със сметана и сирене "Ементал"