Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Tuesday, December 25, 2007

КОЛЕДА




В предимно християнските страни Коледа е един от най–значимите празници в годината. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.


Народната традиция е свързана и с обичая коледуване.Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др

. Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на ново състояние на вселената, подреждането и организирането на света. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно.

„Сурва,сурва година,

весела година!

Едър клас на нива

голям грозд на лоза,

жълт мамул на леса,

пълна къща с коприна,

червена ябълка в градина,

живо-здраво до година,

до година, до амина!
Народно благопожелание


Тиха нощ,

Свята нощ

всичко спи

сал еднасвята двойка

над своя син бди,

над главица със руси коси.

А навред тишина,

а навред тишина…

Коледа е! Нека всички бъдим по-добри, по-здрави и по-разумни през новата година. Дните са дълги, годините са кратки … Пожелавам на всички много споделени мигове с любимите хора, топлина и спокойствие, творческа реализация и сигурност през новата година!
Пожелавам го и на себе си, на хората около мен, на съпруга ми и на детето си.Новата година ще мине като миг, дано догодина по това време спомените са добри и да сме постигнали нашите цели. Нека бъдем заедно у дома, а не разпилени по света, всичко се постига когато сме заедно, когато сме си у дома.

No comments: