Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Thursday, November 5, 2009

ИЗБРАНИ РЕЦЕПТИ ОТ СТАРИТЕ ТЕФТЕРИ


Бутер банички

Неделя е  време за кулинарни фантазии.Прелиствам отново старите тетрадки. Тези банички ги помня още от моето детство..правеше ги моята леля и рецептата е кръстена на нея... Правех ги и по късно когато все още нямаше  на пазара бутер тесто . Уханието им изпълваше кухнята и свършваха  толкова бързо...

Необходими продукти

1/2 брашно

прави се кладенче и се слагат  средата

1к.л.сол

1к.л.оцет

1ч.ч. вода

1к.л.олио

250гр маргарин

Меси се тесто и се разделя на две топки.  Едната топка се точи на лист слага се половината от маргарина  згъва се като плик и се слага в хладилника. Повтаря се същото с втората топка тесто.Процедурата се повтаря: взима се първата  топка тесто и пак се точи на лист пак се сгъва и  се прибира в хладилника това се повтаря 3 пъти.Да престоят в хладилника  към 15 мин.

Накрая едната топка тесто се разточвана  правоъгълен  лист, реже се на ленти и после на малки квадратчета и във всяко квадратче се слага  обезсолено бяло сирене смесено със 2 яйца и пакетче Ким. Пече се на силна фурна след което се поръсват с пудра захар премесена с ванилия.

За мен освен  че са много вкусни тези банички  ми навяват и много спомени за  един много достоен човек, за една перфектна домакиня каквато беше моята леля...

Опитайте и да Ви е сладко !!!


кремотартар или1с. л. лимонов сок
за аромат(слага се по желание)ванилия, настъргани портокалови корички, счукани на прах
зрънца от истинска дъвка. Преценете сами!!!
Вода се завира и се добавя захарта.Ври докато остане на половина добавя се кремотартара или лимоновия сок. С лъжичка се взима малко от врящата течност и се пуска в чаша с вода . Овалва се с пръсти да стане на топче.Добавя се ароматат по желание. Отдръпва се от огъня и се оставя сместа  малко да изстине.Започва да се бърка все в една посока с дървена лъжица. Започва постепенно да побелява. Прехвърля се в буркан като се гребва с лъжица, намокря с ръката с вода и се притиска добре в буркана. Така докато се прехвърли цялото сладко.Аз лично съм го правила и с ванилия и с настъгани портокалови корички и с дъвка на прах като предпочитам вкуса на първите два аромата.
Сервира се в чаша със студена вода.
Да Ви е сладко!!!!



НЕГЪРЧЕ
250 гр. маргарин(може пакет масло + малко олио)
3 яйца
1 1/2 захар
1/2 ч. пр. мляко
4 с.л.какао
1 1/2 брашно (пресято)
1 бакпулвер
Приготовление:
Маргарина се разтопява  и към него се добавя захарта. какаото се смесва с пр. мляко и се добавя към маргарина. Отдръпва се от огъня и се охлажда. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци и се разбиват добре. Жълтъците се добавят към сместа и . Отделя се една чаша от нея и се използва за заливка.
Към останалата смес се добавят брашното,канела, бакпулвера и белтъците разбити на сняг. Разбъркава се добре и се изпича.
Поставя се в подходяща чиния и отгоре се полива от отделения разтвор.
По желание в тестото могат да се добавят орехи, сухи плодове ....
Получава се много ароматен сладкиш. Добре е да отделите повече от заливката защото част от нея се попива  от тестото
Много е вкусно уверявам Ви...
Отворих отдавна забравените  стари тефтери.Листите са попрегънати тук таме зацапани или поизтрити. Всяка рецепта е свързана с някакъв спомен или  конкретен човек.С всяка рецепта, която ще поместя тук ще изкажа моята почит и уважение  към  всички които са ми дали много от своите знания и обич...

1 comment:

Desi Tsoneva said...

Браво, това ми е любимият сладкиш ! Много вкусно .Рецептите от старите тефтери винаги се оказват най-вкусни
Поздравления за увлекателното представяне на "Негърче"-то .