Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Sunday, November 16, 2008

БЪЛГАРСКА КУХНЯ- МУСАКА


Мусакат е едно от харесваните ястия в нашето семейство но за зимния период. Готвила съм различни видове и тук Ви представям един от тях:

Нарязаният на кубчета патладжан се посолява леко и се оставя да си пусне сокът след това се измива и леко се изстисква.Едната глава ситно нарязан лук, заедно с едната ситно нарязана пиперка и морковите се задушава в малко зехтин, добавя се смляното месо и се позапържва леко. Добавят се останалите ситно нарязани домати и се оставя на умерен огън докато поизври водата на доматите. Добавя се червения пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Добавят се черния пипер , малко чубрица и ситно нарязания магданоз и Пикантина (ако каймата е купена, не добавяйте сол). Отделно се запържват картофи нарязани на филийки.
В намаслена тава се нареждат в последователен ред част от картофите,каймата ,патладжаните, филийки домати.Добавя се малко вода и се пече.
За заливката: 3 яйца се разбиват с малко пресно млеко. 3 с. л брашно се запържва с масло, разрежда се с топло прясно млеко, добавят се разбитите яйца и се залива мусаката. Пече се до зачервяване . по желание може да се добави настърган кашкавал , да се поръси със сусам , парченца маслини или както решите по желание и най вече по вкус.
МИДИ В МАСЛО
Любителка съм на морските дарове е не на всички от тях. Мидите съм ги приготвяла по различен начин като едно от любимите ми неща е салата от миди. В случая представям миди запържени в масло.
Мидите се измиват добре и се слагат в тенджера с малко бира.Варят се на силен огън, докато се отворят.
В тиган с масло се запържват мидите като се обръщат, добавят се сол , черен пипер.
По желание, соса , който се отделя при варене се прецежда, добавя се масло и малко брашно, малко заквасена сметана и ври до згъстяване . Подправя се на вкус: сол, черен пипер, чесън на прах, щипка босилек.Получава се сос , който се сервира в отделна купичка.
Пробвайте и ако Ви е харесало да Ви е сладко!!

No comments: