Произхожда от Средна и Мала Азия, предполага се, че родината на спанака е Персия.Бил е любим зеленчук на Катерина Медичи.По съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли спанака заема едно от първите места всред зеленчуците.Той е и наша предпочитана храна особено ако е гарниран с месо.Този, който ви представям е постен с ориз. Съставки
1 1/2 кг спанак
1 връзка лапад
1 връзка пресен лук
няколко стръка пресен чесън
1 к. ч. ориз
1кубче телешки бульон
сол, олио
за заливката:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
Зеленчуците се измиват много добре , нарязват се на ситно и се попарват. Добавят се доматено пюре(дава плътност на соса), червен пипер, бульона начупен и малко Пикантина.След което поври се добавя и ориза и ястието ври до сваряване на ориза.Сложете във фурнат да се запече малко.Залейте със заливка от яйца с кисело мляко и печете до зачервяване.По желание може да се поднес с подлучено кисело мляко.Добър апетит!
На пръв поглед непретенциозно ястие но трябва търпение и умение, за да може на зеленчуците да се предаде добър вкус, така че да го изядете като Попай Моряка.
No comments:
Post a Comment