Продукти:
за всяко гювече по отделно
на дъното на съда се слагат по две печен чушки
отгоре се нарежда парче сирене поръсено с чубрица
кръг от домат, добавих нарязани на ситно пресен лук и чесън
парче масло.
Във всеки съд добавих по 2 лъжици разтворена във вода пикантна лютеница. Завъртях гювечетата в микровълновата печка на най силна степен около 7,8 минути.Счупих върху всяко от тях по едно яйце, надупчих жълтъка ги върнах в микровълновата за още 3,4минути.
Ако се използва фурна времето за печене трябва да се удължи.
Сервира се горещо с препечени филийки намазани със зехтин счукан чесън и риган.
С тъмна Каменица разбира се.
КЬОПООЛУ
Кьопоолу е вид ястие от смлени или счукани печени патладжани и чесън, характерно за българската кухня. Съществуват и варианти в които към патладжаните се добавят и червени чушки и домати.Според речника на чуждите думи в българския език думата кьопоолу (köpeğoğlι) идва от турски и означава кучи син, подлец. Същият речник дава като второ значение на думата вид ястие от печени патладжани, но не посочва връзката между двете значения.Българското название зелен хайвер е сързано с израза "Пращам за зелен хайвер", употребяван, когато става дума за излъган човек.източник
Та днес направих предястие кьопоолу (не изпращам никой за зелен хайвер). Имам печен патладжан във фризера от лятото.Размразих го смлях с пасатора, добавих 2 печени чушки,олио.сол, пресован чесън, лъжица майонеза.Обикновено го правя без печена пиперка само смлян патладжан ,олио ,сол, пресован чесън и много смлени орехи и лъжица ,две майонеза. Украсата по фантазия.
No comments:
Post a Comment