Родината на червеното цвекло наричано още салатно цвекло е древна Персия.Цвеклото е източник на витамин U, който има изразено противоязвено действие. По съдържание на йод този зеленчук се нарежда след водораслите.Това определя благотворното му въздействие върху обмяната на веществата, при заболявания на щитовидната жлеза и при затлъстяване.Суровите листа и сокът от тях имат спазмолитично и успокояващо действие. Високото съдържание на манган в листата подпомага кръвотворните функции на организма.
Необходими продукти:
2 глави цвекло обелени се сваряват в подсолена вода до омекване
Нарязват се на ситно добавя се зехтин и малко оцет. Има много варианти за комбиниране на цвеклото но аз добавих в салатата парчета обелен грепфрут.Поради различните вкусови предпочитания в семейството ми половината от салатата залях със смес от майонеза,лъжица кисело млеко и пресован чесън. Това беше моята половина. Получи се много пикантна,вкусна салата,а за полезното и действие вече писах.И с чашка "Поморийска" разбира се;) стана страхотен тандем.
Наздраве!
No comments:
Post a Comment