Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Saturday, November 10, 2007

МИНЕРАЛОГИЯ И ЗОДИИТЕ







Сълзите на морските нимфи



Когато Слънцето е в Риби се раждали необикновени хора - такива, които носели на света около тях музика, поезия и страсти. Тези хора носели камъни, които се намирали по дъното на моретата - и до днес това е камък, към който вниманието не секва - перлите (бисерите), които ловците на миди намирали под водата. Древните гърци твърдели, че това били втвърдилите се в океана сълзи на морските нимфи. В средновековието пък се носели легендите, че това били сълзите на несправедливо обидените и на сирачетата, които ангелите превръщали в скъпоценности.
Нашият прозаичен век за жалост има също така съвсем прозаично обяснение за произхода на бисерите. По бреговете на Индия ценят и търсят бледорозови перли, около Цейлон са сребристи и жълтеникави, а в Японско море светло зеленикави. Оригиналните черни бисери се ловят в Мексиканския залив, в Австралия се радват на бели перли, а в Калифорния - розово-червени.



И за Клеопатра и за Семирамида се носят легенди за пристрастеността им към перлените накити. Последната имала цели седем огромни наниза от големи розови перли и ги носела всичките заедно.



В момента бисери се отглеждат и култивирано, но винаги по-голяма стойност имат натуралните перли. Най-големият открит до момента бисер се пази в Британския музей в Лондон. Тежи 434 карата. Има форма на удължена капка с дължина около 5 см. Забележителен и като цвят - повърхността му е бяла с няколко розови разливи.






Камъните на Водолея



Гранатът е полускъпоценен камък, който има няколко цветни разновдности - от червен (дори тъмночервен) до жълт. В древността символизирал сърцето, сърдечните чувства, любовта и приятелството. Именно този камък си разменяли влюбените доста често. В Персия и на изток от големи шлифовани гранати дори извайвали четирилистни детелини, сърца, а дори и профили на властлини и владетели. И досега има запазени уникални такива украшения от онова време. Гранатът си пасвал именно на хора-мечтатели като Водолея, завладявани от въздушни настроения, и действал зле на сериозните Рак и Телец например. Но камъкът бил направо агресивен към разбойници, крадци - действал им генерално зле на късмета. Дори за този камък се разказва как някъде през 15 век някаква банда ограбили магазина на известен бижутер от Флоренция, сред всичко задигнато имало и огърлица с гранати. Когато хванали крадеца (по онова време това очевидно се е случвало по-често) огърлицата била потъмняла - гранатчетата няма блясък. Едва когато върнали огърлицата на бижутера - те отново заблестяли както преди.






Сатурновите камъни



Рубинът и ониксът се считат за камъните-закрилници на Козирога от дълбока древност. Както още цветът му би трябвало да говори (той е красив наситено червен камък) се носел за да носи щастие в любовта. Аналогията е ясно - пурпурен камък за пурпурни любовни пламъци. В Средновековието се вярвало, че може да опази притежателя си от мълнии и наводнения или дори от отрова. Твърдяло се, че рубинът променял цвета си ако бъде потопен в отрова






Аметист - камъкът на смелите



Аметистът е камък с много приятен червеникаво-синьо-лилав цвят на сок от черно грозде. Някои го наричат и цвета на изневярата, но каквито и да са легендите за този камък той е истински красив. Подхожда на експресивния нрав на Стрелците, на често красивата им и понякога надменна външност.



Името си камъкът носи от името на нимфата Аметис, в която се влюбил богът на виното Дионисий. Всичко хубаво, но тя пък си падала по някакъв овчар (в онези години такива неща са били възможни сред заблудените нимфи), Дионисий обаче не се отказвал и я преследвал непрекъснато. Тя пък помолила за помощ Артемида и точно в последната отсечка на надпреварата, в която Дионисий настигнал бягащата нимфа и точно я стиснал в прегръдките си… тя се превърнала тутакси във виолетов бляскав камък. Между другото от там навярно тръгва и вярването, че аметистът предпазва от пиянство (демек от Дионисий).






Аквамарин - камъкът на Скорпион



Аквамаринът е красив и хипнотичен камък, подобен на погледа на Скорпион. Древните вярвали, че зеленикаво-синият му цвят пазел романтично влюбените, а през средните векове са го наричали амулет на щастието. И досега в някои области на Франция младоженците си разменят халки с аквамарин. Другите легенди покрай него гласят, че подареният аквамарин кара получателя да мисли за човека, дарил му камъка, затова пък някъде влюбените си го разменяли при предстояща по-дълга раздяла за да са заедно в мислите си.
Моряците го носели като талисман, който да ги пази от страховете им и опасностите по време на плаване.






Опал - камъкът на надеждата



Кой ако не противоречивият опал, ще е камъкът на зодия Везни. Ако сте го виждали, няма как да не сте забелязали колко е различен според ъгъла, под който го погледнете - може да намерите в него всеки цвят от палитрата на дъгата.



Опалът бил символ на надеждата за успех, само ако обаче притежателят му е добър и благ човек. Опалът бил камък и на пророчиците, но се вярвало, че ако бъде използван за да навреди на някого загубвал завинаги силата си. По време на епидемиите от чума всички носили опал, защото се вярвало, че той пази от заразата. И докато тук на Стария континент са го считали за камък на надеждата, на Изток го наричали камък на верността.



Светлосиният лазурит е другият камък на Везни. В древния Рим са гравирали рисунки върху него такива пластинки били предмет на колекционерски страсти. Лазуритът също имал слава на лечебен камък и бивал “предписван” в древността за лечение на епилепсия и ревматизъм. Интересен факт е, че от малки трохички лазурит се е правила боята, с която са рисували в църквите ореолите на светците.






Нефритената сила - камъкът на Дева



Зеленият цвят на нефрита е популярен от най-древни времена - от него се правели едновременно и украшения и оръжия.Вярвало се е обаче и че като амулет дарявал живот, укрепвал здравето и жизнените сили и пазел от болести, затова често са го наричали и “камъкът на живота”.



Камъкът никак не си допадал с вятърничави зодии като Стрелец и Близнаци, затова Дева може да ги държи с него на почтително отстояние, разправят древните астролози.






Камъните на владетеля Лъв



Няма как Царят на зодиака да не е закрилян именно от царствените минерали и скъпоценни камъни.
Кехлибарът всъщност не е точно скъпоценен камък, но едва ли някой историк може да се наеме да спори, че именно той още от дълбока древност е бил талисман на много религии, племена и общности. И древните египтяни и древните гърци са почитали кехлибара. Знак за особено гостоприемство е било в чест на госта да се хвърли шипка кехлибарен прах в огнището, а една от най-скъпите стоки за доставка бил именно този жълтеникав дар на земята. Вярвали са че кехлибарът лекува болести на гърлото и кожата.



Най-царският камък сред талисманите на Лъв е, разбира се, топазът. Този минерал винаги е бил символ на разкоша и богатството, а често е наричан “камъкът на придворните”. Също жълт на цвят, този камък се носел от велможи, управници и дипломати, а се вярвало, че лекува астма, подагра и епилепсия.






Лунните отломъци



Загадъчните хора от зодия Рак няма как да нямат и загадъчен талисман. Може би това е и камъкът, около който витаят най-много легенди и предания. Това е, разбира се, лунният камък, който е наричан още селенит (от selene - луна). Вярвало се, че хората, които го носят могат да поглеждат в бъдещето. А и определено това е най-атрактивния като излъчване и обаяние скъпоценен камък.
Лунният камък е млечносинкав на цвят и още от древността му приписвали символиката на луната и лунната светлина.



Красивият камък изумруд в древния Египет се е считал за покровител на женствеността и домашното огнище. Бременните жени са носили изумрудени амулети. Изумруд поставяли и в люлката на новородените бебета. Изумрудът пазил моряците от бурите и се вярвало, че носи късмет при улова. В древността лекарите препоръчвали на хората с проблеми със зрението да се вглеждат по-дълго в омагьосващо зеления цвят на изумруда. При някои народи дори венчалните халки били от изумруд.






Небесният камък



Камъкът на Телец - светлосиният тюркоаз - в древността са наричали небесен камък. Ацтеките вярвали, че това били сълзите на богинята на небето, а по-късно са го нарочили за талисман срещу сърдечните болки. В някои епохи халката на булката задължително била с камъче от тюркоаз като символ на вечната и неизменна любов. Има вярвания, според които девойката можела да привлече желаният момък ако някак си пришие камъче тюркоаз към дрехата му, а на изток слагали в люлката на новороденото момиченце тюркоаз, което то подарявало на годеника си в деня на сватбата им. Вярвало се, че камъкът има магически свойства, които закрилят младите. Лечителите и жреците съветвали да се носи тюркоаз, в обков от сребро против безсъния и кошмари.






Елмазът - камъкът на Овена



Елмазът, наричан още и брилянт, е един от най-скъпите благородни камъни. И не случайно е талисман на родените под знака на Овена водачи. С векове са му приписвали какви ли не чудодейни и легендарни способности. Елмазът носел на притежателя си сила, късмет и мъжественост, пазел го от болести, а в Индия и Иран и до днес има обичай да се поръсва главичката на новороденото бебе с елмазен прашец за здраве и дълголетие.



Според древните поверия пръстен с брилянт задължително се носи на лявата ръка, а самостоятелния елмаз задължително на шията. Обковът не трябва да съществува или пък ако има да е такъв, че да не пречи на прекия контакт до кожата на притежателя му. Поверията също разказват, че силата на този камък може да бъде подчинена само ако е придобит честно от притежателя си, в противен случай камъкът подчинявал господаря си и му носел мъки и нещастия.



За най-красив се счита брилянтът “Орлов”, украсявал скиптъра на руските царе, който се наричал още Надир на името на шах Надир, който го купил от търговец, който твърдял, че го притежавал от самия френски войник, който го откраднал от свещен храм, където камъкът представлявал око на бог. Същия камък се наричал и “Море на смъртта”. В Русия го носи княз Орлов, на който дължи името си, който го купил за огромна сума пари. Има и теория според която Орлов е парченце от друг много голям брилянт.
Най-големият брилянт се нарича Cullinan и необработен тежал повече от половин килограм, който по-късно разделили на около 100 малки брилянта. А най-красивият от тях е популярният камък “Звездата на Африка”, който е цели 503 карата.

No comments: