Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Saturday, November 10, 2007

НАРОВЕ, РАЙСКА ЯБЪЛКА




Нарът е известен като културно растение на народите от най-дълбока древност. За него се споменава и в Стария завет. У нас този ценен вид се отглежда в Южна България и по Черноморието като декоративно и плодно растение. Кората на плода е богата на дъбилни вещества и се използва в кожарската индустрия, както и във вид на чай при остро стомашно разстройство и против тения, от кората на растението се боядисва вълна в кафяв цвят, а с цветовете - вълна и коприна. В народната медицина се употребява при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматити, изгаряния, отравяния.Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет.Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид (правят се кисели, мусове), служи за оцветяване на сладкарски изделия и сладолед. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните печени месни, птичи и рибни ястия. Гренадинът(сок от нар с добавка на захар) е неотменна част от много класически коктейли. От сока се приготвят меки сухи вина, а в Кавказ сока се сгъстява и от него се приготвя подправка – „нашараби”.


Пред блока където живея има направени малки градинки. Засадени са рози и има дръвчета нар и райска ябълка.През лятото много хора се спират, оглеждат любопитно дърветата и питат какъв е този плод. Особено им е непозната райската ябълка. С ярките си цветове, напомнящи пламък, тези дарове на природата сякаш сгряват очите и събуждат празнично настроение. Научното им име е “диоспирос”. Това на разбираем език е най-близко до определението “божествена храна”.Райските ябълки са истинско съкровище от витамини и микроелементи. Притежават още желязо, калций, фосфор, манган, мед. Този състав прави райските ябълки целебна храна при недостиг на витамини и микроелементи. В миналото с плодовете са лекували скорбут - заболяване на венците, причинено от липса на витамин С. Сега се знае, че сокът от райски ябълки действа отхрачващо. Чудесен е срещу настинки и кашлица.Препоръчват се още при анемии и стомашно-чревни нарушения. Богатството им на йод ги прави диетична храна за страдащите от заболявания на щитовидната жлеза.

Сега градинката е малко запустяла, пъстри листа я покриват, розите прецъфтяха.Тук таме се вижда някой есенен цвят безразборно посаден и той сякаш се чуди какво прави там. Няма я красотата на градинката. Уж сме същите хора които се грижим за нея нещо и там се обърка , изчезна красотата и както май стана и в душите ни... Духа морския и върти в танц листата. И над тях стърчат оголените клони на дърветата удивително красиви особено с гирляндите от ярките плодове.

No comments: