Best Friends and Friendship Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - Friends Layouts - Photobucket

НА ВСИЧКИ МОИ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА БЕЗЦЕННИТЕ ИМ УМЕНИЯ,ЗЛАТНИ РЪЦЕ И ГОЛЕМИ СЪРЦА С МНОГО ЛЮБОВ.......

Wednesday, November 14, 2007

ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ХЛЯБА

Преди да го изхвърлите напълно от менюто си, за да отслабнете, първо вижте от какво друго можете да се откажете


От векове българинът има свой особен начин да каже ”Добре дошъл” на някого – с хляб и сол. През последните години обаче консумацията на хляб намаля и той често се спряга за една от причините за наднорменото тегло.
Всъщност, хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини. Пшеничният хляб съдържа повече белтъчини, отколкото ръжения. Количеството на въглехидратите в него е високо, но то е з сметка на мазнините.
Хлябът е богат на витамини от група В и е всекидневният ни източник на растителна целулоза и минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Хлябът е високо калоричен продукт. В 100 г ръжен хляб например се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен – 233 ккал.
Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса колко хляб трябва да се приема на ден. При разнообразно хранене, което включва продукти от растителен и животински произход, е напълно достатъчно всеки ден да се изяждат около 300-400 г хляб. За пълните хора и страдащите от определени заболявания тази норма трябва да се намали до 100-150 грама.
Спорен е и въпросът за това кой хляб е по-полезен: ръженият или пшеничният. Ръжен хляб е препоръчително да употребяват хората, които са склонни към пълнеене, тъй като той е по-малко калоричен. Но пък той не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или хроничен гастрит с повишена киселинност.
Днес се предлагат различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора, страдащи от запек, атеросклероза, хипертония, гастрит и някои заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.
Някои хора, в стремежа си да отслабнат, буквално изхвърлят хляба от своето меню. Това не е обосновано, защото преди такава драстична мярка има много други стъпки, които са по-ефективни. Тези, които са склонни към напълняване трябва първо да се откажат от сладкишите. А след това да се ограничат до 1-2 филийки хляб (за предпочитане ръжен) на ден.
За да се запазят хранителните и вкусовите качества на хляба, той трябва да се съхранява в полиетиленови торбички, поставени в кутиите за хляб. Те трябва де се сменят редовно или да се измиват и изсушават.
Хлябът трябва да се консумира пресен, за да са запазени неговите полезни свойства – на третия ден след производството му се влошават и неговите вкусови качества.
източник: тук

No comments: