
От векове българинът има свой особен начин да каже ”Добре дошъл” на някого – с хляб и сол. През последните години обаче консумацията на хляб намаля и той често се спряга за една от причините за наднорменото тегло.
Всъщност, хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини. Пшеничният хляб съдържа повече белтъчини, отколкото ръжения. Количеството на въглехидратите в него е високо, но то е з сметка на мазнините.
Хлябът е богат на витамини от група В и е всекидневният ни източник на растителна целулоза и минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Хлябът е високо калоричен продукт. В 100 г ръжен хляб например се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен – 233 ккал.
Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса колко хляб трябва да се приема на ден. При разнообразно хранене, което включва продукти от растителен и животински произход, е напълно достатъчно всеки ден да се изяждат около 300-400 г хляб. За пълните хора и страдащите от определени заболявания тази норма трябва да се намали до 100-150 грама.
Спорен е и въпросът за това кой хляб е по-полезен: ръженият или пшеничният. Ръжен хляб е препоръчително да употребяват хората, които са склонни към пълнеене, тъй като той е по-малко калоричен. Но пък той не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или хроничен гастрит с повишена киселинност.
Днес се предлагат различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора, страдащи от запек, атеросклероза, хипертония, гастрит и някои заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.
Някои хора, в стремежа си да отслабнат, буквално изхвърлят хляба от своето меню. Това не е обосновано, защото преди такава драстична мярка има много други стъпки, които са по-ефективни. Тези, които са склонни към напълняване трябва първо да се откажат от сладкишите. А след това да се ограничат до 1-2 филийки хляб (за предпочитане ръжен) на ден.
За да се запазят хранителните и вкусовите качества на хляба, той трябва да се съхранява в полиетиленови торбички, поставени в кутиите за хляб. Те трябва де се сменят редовно или да се измиват и изсушават.
Хлябът трябва да се консумира пресен, за да са запазени неговите полезни свойства – на третия ден след производството му се влошават и неговите вкусови качества.
Всъщност, хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини. Пшеничният хляб съдържа повече белтъчини, отколкото ръжения. Количеството на въглехидратите в него е високо, но то е з сметка на мазнините.
Хлябът е богат на витамини от група В и е всекидневният ни източник на растителна целулоза и минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Хлябът е високо калоричен продукт. В 100 г ръжен хляб например се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен – 233 ккал.
Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса колко хляб трябва да се приема на ден. При разнообразно хранене, което включва продукти от растителен и животински произход, е напълно достатъчно всеки ден да се изяждат около 300-400 г хляб. За пълните хора и страдащите от определени заболявания тази норма трябва да се намали до 100-150 грама.
Спорен е и въпросът за това кой хляб е по-полезен: ръженият или пшеничният. Ръжен хляб е препоръчително да употребяват хората, които са склонни към пълнеене, тъй като той е по-малко калоричен. Но пък той не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или хроничен гастрит с повишена киселинност.
Днес се предлагат различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора, страдащи от запек, атеросклероза, хипертония, гастрит и някои заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.
Някои хора, в стремежа си да отслабнат, буквално изхвърлят хляба от своето меню. Това не е обосновано, защото преди такава драстична мярка има много други стъпки, които са по-ефективни. Тези, които са склонни към напълняване трябва първо да се откажат от сладкишите. А след това да се ограничат до 1-2 филийки хляб (за предпочитане ръжен) на ден.
За да се запазят хранителните и вкусовите качества на хляба, той трябва да се съхранява в полиетиленови торбички, поставени в кутиите за хляб. Те трябва де се сменят редовно или да се измиват и изсушават.
Хлябът трябва да се консумира пресен, за да са запазени неговите полезни свойства – на третия ден след производството му се влошават и неговите вкусови качества.
източник: тук
No comments:
Post a Comment